15. Borovanské borůvkové víno

Nápad vyrobit nápoj obsahující výtažek z borůvek vznikl před několika lety ve spojitosti s konáním tradiční borovanské akce Borůvkobraní. Borůvkový extrakt, později smíchaný s vínem, se vyrábí za studena vyluhováním – macerací – čerstvých borůvek do sladkého roztoku. Macerace probíhá po dobu 7 dnů dle staré borovanské receptury. Borůvky k maceraci byly nasbírány výhradně v borových lesích v okolí Borovan. Základní surovinu použitou pro výrobu Borovanského borůvkového pak tvoří červené víno Kagor. Společně s borůvkami získal nápoj lahodnou chuť s výraznými ovocnými podtóny.

Možnost koupě i v informačním centru v Augustiniánském klášteře v Borovanech.

Věděli jste, že...

V samém nitru panensky čisté přírody Novohradských hor se hluboko pod zemským povrchem nachází zdroj lehce mineralizované Dobré vody. Je jím podzemní jezero v hloubce 260 metrů, které dle výzkumů vzniklo před 16 000 lety. První lahve Dobré vody se začaly stáčet ve výrobním závodě v jihočeském Byňově už v roce 1992.

Příloha

Zpět