Přidat do programu

Karlův Hrádek

Malebná zřícenina gotického lovčího hradu Karlův hrádek (též Karlshaus či jen Hrádek) stojí nad levým břehem Vltavy ve výšce cca 430 m n.m, u Hněvkovické vodní nádrže cca 7 km severně od Hluboké nad Vltavou.

Karlův hrádek byl založen králem Karlem IV. jako správní centrum královského území. Nejstarší zmínka pochází z r. 1357. Hrádek byl položen ve Staré oboře patřící k hradu Hluboká nad Vltavou a určen byl především k loveckým akcím. Hrad nepravidelného, přibližně trojúhelníkového tvaru, byl na všech stranách obehnán mohutným příkopem a valem. Byl pravděpodobně bez věží a vstup do něj zajišťovala brána v průjezdu severního křídla, v níž lze dodnes vidět kamenné lavice. Z větší části se dochovala hradní kaple. K úpadku Hrádku došlo za vlády Václava IV. a od konce 14. století je uváděn už jako opuštěný.

Na Karlův hrádek je možné se dostat pro červené turistické značce cca 8 km od vlakové stanice Hluboká-Zámostí. Z druhého směru, od vsi Purkarec je vzdálená přibližně 2,5 km. Historie hradu je spojena s několika místními pověstmi. Podle jedné z nich má být někde pod hradem vinný sklípek plný vína, jež hlídá velký vzteklý pes.

Zpět