Hlávkové zelí se škvarečky

K tradičním surovinám jihočeské kuchyně patří také sladké a kysané hlávkové zelí. V jižních Čechách se proslavila pěstováním zelí obec Roudné na Českobudějovicku a okolí Balkovy Lhoty na Táborsku, kde se díky složení půdy této plodině mimořádně daří.  Skvělé zelňáky či cmunda po kaplicku s kysaným zelím a uzeným masem jistě potěší každého jedlíka.

Co potřebujeme:

1/2 hlávky zelí, 5 brambor, 1 vejce, misku škvarků, sádlo, čerstvé bylinky kerblík a libeček, 1 zakysanou smetanu (ochutíme mletou červenou paprikou, může být i pikantní), sůl, pepř, kmín.

Postup:

Na pánvičce rozpustíme sádlo, přidáme nakrájené zelí a na kostičky pokrájené syrové brambory. Osolíme, opepříme, okmínujeme a restujeme, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme nasekané škvarečky a chvilku prohřejeme. Odstavíme, zamícháme smetanu, nasekané bylinky, vejce, dobře promícháme a dáme do pekáčku. Zapečeme při 200 °C asi 10 minut.

Zpět