Hnětýnky

K jihočeskému venkovu neodmyslitelně patří posvícení. Je to čas, kdy hospodáři mají sklizenou úrodu a mohou v klidu vydechnout po celoroční náročné práci. Typickým sladkým pečivem, které hospodyňky na posvícení připravují, jsou mětýnky, mětánky neboli hnětýnky. Vzhledově to jsou malé dortíky nebo placičky většinou s polevou, často velice bohatě nazdobené, některé jsou doslova uměleckými díly. V řadě obcí na jihu Čech se dnes pořádají výstavy a soutěže o nejkrásnější jihočeskou mětýnku – hnětýnku.

Co potřebujeme:

Na těsto: 250 g másla, 250 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 6 vajec, vanilkový lusk nebo 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce Tuzemáku z Jindřichova Hradce, citronovou kůru, 1 lžičku prášku do pečiva.

Na polevu: 200 g moučkového cukru, 1 lžíci horké vody, 3 lžíce Tuzemáku z Jindřichova Hradce.

Na ozdobu: kvítky, holubičky, srdíčka a různé perličky apod. Dají se také použít mandle, či máslový krém.

Postup:

Máslo o pokojové teplotě třeme s cukrem, vanilkou a žloutky. Musí vzniknout hladká nadýchaná hmota, práci dost usnadní kuchyňský hnětač. Poté vmícháme rum a citronovou kůru. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva, opatrně ale důkladně vmícháme do vyšlehaného másla. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těstem plníme do ½ máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formičky. Při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí, peče se v troubě předehřáté na cca 150 °C asi půl hodiny. Hnětýnka má být světlá, přesto dobře propečená. Ještě horké vyklápíme, po vychladnutí potíráme horní část polevou. Připravíme ji tak, že vyšleháme uvedené ingredience. Lze také použít rozehřátou čokoládu. Zdobíme dle libosti. Hnětýnky necháme ideálně den v chladnu odležet.
Ozdoby je možné zakoupit na webu www.cukroveozdoby.cz (Regionální produkt Prácheňsko).

Zpět