Houbová paštika s vůní tymiánu

Lesní plody patří na náš stůl od nepaměti a zejména houby jsou velice oblíbené v jihočeské kuchyni. Nalezneme je v mnoha regionálních pokrmech. Šumavská bramboračka s houbami, kulajda doplněná hříbky nebo liškové ragú jsou typickými zástupci lahodné chutě jižních Čech. Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků Jihočechů a velkým lákadlem pro mnoho turistů.

Co potřebujeme:

1 střední cibuli, 500 g čerstvých hub, 1 lžíci másla, 5 cl bílého vína, drcený kmín, šafrán, sůl, pepř, čerstvý tymián a citron.

Postup:

Očištěné a omyté čerstvé houby nadrobno pokrájíme, vložíme na rozpálený tuk a opečeme. Okořeníme drceným kmínem a trochou čerstvého pepře, osolíme. Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět zvlášť na pánvi. Jemně podlijeme bílým vínem, přidáme šafrán a necháme víno zredukovat na krém. Vše necháme vychladnout a nakonec semeleme nebo rozsekáme na jemnou kaši. Nevadí, když zůstanou kousky hub. Ochutíme trochou tymiánu a čerstvou citronovou šťávou. Dle potřeby dosolíme.

Zpět