Úcta k tradicím je živá v jihočeské gastronomii dodnes. Díky tomu můžete na Písecku ochutnat litinu, nebo také liják. Vydatný bramborový koláč, do kterého se přidává uzené maso, škvarky a hojně se sype celým mákem. Na litině si pochutnával i Švejk při své budějovické anabázi.
Co potřebujeme:
3 velké nastrouhané syrové brambory, 1 l mléka, 750 g hrubé mouky, 3 vejce, kostičku droždí, majoránku, kmín, česnek, sůl, sádlo, mák (můžeme přidat škvarky či nakrájené uzené maso, lze zvolit i variantu bez masa).
Postup:
Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, do mísy přidáme mouku, nastrouhané brambory, vejce, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vykynutý kvásek, zbylé mléko a podle toho, pro jakou variantu jsme se rozhodli - škvarky, uzené, zkrátka dle vaší chuti. Vše pěkně promícháme a necháme vykynout. Mezitím vymažeme plech sádlem a vysypeme mákem. V míse vykynuté těsto vylijeme na plech a ještě chvíli ho necháme kynout. Před pečením ještě posypeme mákem. Pečeme v troubě při 180 ˚C přibližně půl hodiny. Litina má mít zlatavou kůrku. Po upečení nakrájíme na čtverce. Výše uvedený recept vyjde přibližně na 2 plechy.