Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Malebná krajina je největším jihočeským bohatstvím, které ocení každoročně mnoho turistů ze všech koutů světa. Překrásné louky, třpytivě se lesknoucí hladiny rybníků a v neposlední řadě bohaté lesy plné zvěře, hub a lesního ovoce. Nejoblíbenějším lesním ovocem jsou borůvky. Borůvkový žahour je ovocná omáčka, která se často podává k lívancům nebo ovocným knedlíkům. Horké se podávají i maliny nebo skořicí provoněná lhenická jablka.

Co potřebujeme:

300 g měkkého tvarohu, 3 dcl mléka, 900 g hrubé mouky, 1 kg borůvek, 300 g cukru moučka, 100 g másla do těsta, 3 vejce, skořice, citron, špetku soli, perník na strouhání.

Postup:

Změklé máslo vyšleháme metlou a přidáme k němu vejce, sůl, prolisovaný měkký tvaroh a větší část mléka. Směs pečlivě rozmícháme a přidáme hrubou mouku (trochu mouky si necháme na posypání válu a vyválení těsta). Poté do těsta přilijeme zbytek mléka. Těsto vypracujeme a vyválíme na tenčí plát. Nakrájíme jej na čtverečky velké přibližně 4x4 cm, které poklademe oslazenými borůvkami.  Čtverečky pečlivě zabalíme a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody a zvolna vaříme. Nezapomeneme několikrát opatrně zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Vaříme přibližně 5 minut.

Borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs zahustíme perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou. Před podáváním knedlíky posypeme moučkovým cukrem a doplníme horkým žahourem a zakysanou smetanou.

Zpět